Program edukacyjny Skąd się biorą produkty ekologiczne?W roku szkolnym 2021/2022 oddział przedszkolny po raz kolejny przystąpił do realizacji ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Skąd się biorą produkty ekologiczne?", opracowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Program skierowany był do dzieci 5 i 6 letnich. Głównym jego założeniem było zwiększenie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego, kształtowanie umiejętności wyboru produktów ekologicznych, propagowanie zdrowego stylu życia, a także zwiększenie wiedzy i świadomości przedszkolaków o nawykach higieniczno-zdrowotnych.

Realizowane treści skupiały się wokół tematów:

  • Produkty ekologiczne - warzywa i owoce - w nich energii moce.
  • Zdrowy tłuszcz, oliwa, na nasz organizm dobrze wpływa.
  • Piękne zęby i mocne kości, gdy zdrowy nabiał na stole gości.
  • Sił przybywa od kromki zdrowego pieczywa.
  • Wycieczka do sklepu detektywistyczna - gdzie jest na półkach żywność ekologiczna.

Realizację programu rozpoczęliśmy od rozpoznawania produktów ekologicznych, czyli naturalnych, wolnych od sztucznych, niezdrowych dodatków na podstawie zamieszczonego symbolu liścia.

Program edukacyjny Skąd się biorą produkty ekologiczne?Degustowaliśmy ekologiczne owoce i warzywa. Podczas kolejnych zajęć szczegółowo analizowaliśmy piramidę zdrowia, aby dowiedzieć się czego i w jakich proporcjach nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Wspólnie wykonaliśmy też własną  piramidę zdrowia, wykorzystując metodę kolażu. Sprawdzaliśmy w jakich produktach znajduje się zdrowy tłuszcz. Szukaliśmy też odpowiedzi na pytania m.in. jak powstaje ekologiczny chleb i nabiał oraz skąd pochodzą ekologiczne jaja, mięso i wędliny. Aby dowiedzieć się, jak powstaje ekologiczny miód, udaliśmy się na wycieczkę do Zielonej Zagrody w Bondyrzu.

Cenne informacje dotyczące zdrowego stylu życia przekazała nam higienistka szkolna p. Kazimiera Szwed. Podczas spotkania dzieci miały okazję wzbogacić swoją wiedzę na temat zdrowych nawyków, właściwego odżywiania się, prawidłowej postawy ciała oraz higieny. Największe zainteresowanie wzbudziła demonstracja techniki mycia zębów z wykorzystaniem modelu szczęki.

Na zakończenie programu udaliśmy się do sklepu spożywczego, w celu poszukiwania produktów ze znaczkiem ekologicznym. Wszystkie przedszkolaki samodzielnie dokonały wyboru i zakupu zdrowych produktów żywnościowych.

Realizując założone w programie cele, dzieci uczestniczyły w pogadankach, zabawach badawczych, plastycznych, ruchowych. Oglądaliśmy również powiązany z programem film edukacyjny, prezentacje multimedialne, korzystaliśmy z książek i plansz demonstracyjnych.

Przedszkolaki chętnie i z dużym zaangażowaniem brały udział w zajęciach. Zdobyta wiedza i umiejętności z pewnością przyczynią się do wzrostu świadomości u dzieci na temat - jak dbać o zdrowie.

Program realizowany był pod kierunkiem p. Ewy Rogowskiej-Mazur.

SP Majdan Nepryski SP Majdan Nepryski SP Majdan Nepryski
SP Majdan Nepryski SP Majdan Nepryski SP Majdan Nepryski